Skip to content Skip to footer

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Çanakkale, Türkiye’nin ikinci boğazına ev sahipliği yapan gerek tarihiyle gerek kültürüyle herkesi kendine hayran bırakan bir şehir…

İlk olarak etimolojisinden bahsetmek istiyorum. Çanakkale’nin ismi 19.yüzyılda Kale-i Sultaniye olarak kayıtlara geçmiştir. Osmanlı zamanında önemli bir kale işlevi görmesinden dolayı bu ismi almıştır.  17. yüzyılın sonlarından itibaren gelişen çömlek yapımı, şehrin bu konuda ün yapmasını sağlamıştır. Hatta yine bu zamanlarda bir seyyahın, yapılan seramiğin kalitesinden etkilenip, bunu Hollanda’nın Delft şehrinde yapılan seramiklerle karşılaştırması şehre Çanak kalesi ismini vermiştir.

Şehrin adının nereden geldiğini  anlattığıma göre şimdi  sizlere Çanakkale’de gezebileceğiniz yerlerden bahsedebilirim. 8 yıldır bu güzel şehirde yaşayan biri olarak, sizlerle düşüncelerimi ve bilgilerimi paylaşacağım için heyecanlıyım.

Öncelikle biraz kendi düşüncelerimden bahsetmek istiyorum. Çanakkale her mevsim gelip gezebileceğiniz ve kafanızı dinleyebileceğiniz ideal bir şehir. Trafik derdi olmadan, insanların kargaşa içinde olmadığı ve her konuda rahat hissedebileceğiniz nadir yerlerdendir.

Şimdi gelelim ‘’BARIŞIN KENTİ’’ nde gezilecek yerleri anlatmaya…

ÇANAKKALE’NİN GÖZBEBEĞİ: KORDON

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok daha güzel olan Kordon, Çanakkale’nin en merkezi noktası. İskeleyle aynı noktada olan ve feribotlara da ev sahipliği yapan Kordon’da çay, kahve içerek, dondurma yiyerek deniz havası alabilirsiniz. Benden size ufak bir tavsiye Kordon’da herhangi bir   kafeye oturarak boğaz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

ŞEHİR MERKEZİNİ GEZİN

Çanakkale’nin merkezini gezmek çok vaktinizi almayacaktır, çünkü küçük bir şehir.  İlk durağınız bulunduğu meydana ismini veren Saat Kulesi olsun. Eğer biraz yeşillik görmek isterseniz yine tam merkezi konumda bulunan Halk Bahçesi’ne gidebilirsiniz.

Tarihi daha yakından görmek istediğinizde ise Kent Müzesi’ni, Çimenlik Kalesi’ni ve Seramik Müzesi’ni ziyaret edebilir, 130 yıllık Korfmann Kütüphanesi’ni görerek tarihe eşlik edebilirsiniz.

Şehir merkezindeki bir diğer uğrak noktamız ise; Aynalı Çarşı.İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı’nın küçük versiyonu diyebiliriz. Doğal ürünlerden hediyelik eşyalara, Çanakkale’ye özgü motiflerden seramiklere kadar bin bir çeşit ürüne ulaşabilirsiniz.

YEŞİLİN VE MAVİNİN BULUŞTUĞU YER: ÖZGÜRLÜK PARKI

Atıştırmalıklarınızı alıp gidebileceğiniz karşınızda deniz manzarası etrafınızda yeşil alanın bulunduğu, Çanakkale’nin Esenler mahallesinde yer alan nadir güzellikte bir alandır.

TRUVA (TROYA) ANTİK KENTİ

Çanakkale’nin geçmişini ve kökünü daha iyi anlayabilmek için bu antik kentin mutlaka görülmesi gerek. Çanakkale merkez ilçesine bağlı Tevfikiye köyünün batısında, “Hisarlık Tepesi“nde bulunur. Troya Savaşı’nın gerçekleştiği antik kenttir. Aynı zamanda bu antik kent içerisinde eserlerin sergilendiği Troya Arkeoloji Müzesi vardır. Times Dergisi 2019 yılı ağustos ayında Troya Müzesine “Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” listesinde yer verdi.

GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI

İstisnasız ziyaret etmemiz gereken yerlerde ilk sıra Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Tarihi Milli Parktır. Manevi anlamda bizlerdeki yeri büyük olan ve gittiğimizde hem hüzünlenip hem de gururlandığımız bir yerdir. 1973 yılında Milli Park ilan edilmiştir. I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadası içerisindedir. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 60.000’i aşan Türk şehidinin ve yine 250.000’i aşan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır. Çanakkale’ye BARIŞIN KENTİ dememizin ana nedeni de buradan gelmektedir.

Şimdi de tatil yapabileceğiniz yerlerden bahsedeyim;

GÜZELYALI ve DARDANOS PLAJI

Çanakkale’den çıkmak istemiyorum ve merkeze de yakın olmak istiyorum diyorsanız buraları tam size göre. Şehirden 15 km uzaklıkta olan bu plajlara merkezden yarım saat içerisinde otobüs vasıtasıyla (11G otobüsü) ulaşabilirsiniz. Gençlik Kampı Plajı ve şehrin üniversitesine ait olan Dardanos Plajını ziyaret edebilirsiniz.

ASSOS(BEHRAMKALE)

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan bir beldedir. Sabah denize  girip serinleyebileceğiniz aynı zamanda kültürel gezilerde bulunabileceğiniz bir yerdir. Ben ziyaret ettiğimde çok etkilenmiştim. Gerçekten bir kültür hazinesiydi, yüzyıllardır varlığını sürdüren gerek tapınakları gerek eserleriyle insanı büyüleyen bir özelliğe sahip. Assos’u bir rehber  eşliğinde gezmeniz sizin için daha verimli olacaktır. Denizi hakkında bilgi vermem gerekirse çok tuzlu ve çok soğuk bir suyu var. Denizin içi ise taşlık , eğer taşlık alanda rahat hissedemiyorsanız biraz zorlanabilirsiniz. Zaten adım başı deniz ayakkabısı satan yerler de görebilirsiniz. Deniz için birçok alternatif mevcut. Örneğin; Sivrice Plajı, Kadırga Koyu ki buranın denizi aniden derinleşebiliyor dikkatli olmakta fayda var, Sokakağzı Koyu burada ise denizden çıktıktan sonra balık ziyafeti çekebilirsiniz.

Assos’a yolunuz düşerse Antik Limanı, Assos Antik Kenti ve Tiyatroyu, Athena ve daha birçok tapınağı, Zeus Altarını ziyaret edip bu eşsiz medeniyete  yakından şahit olabilirsiniz.

BOZCAADA (TENEDOS)

Çanakkale’nin Ezine/Geyikli beldesinde bulunan Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Adım başı turist görebileceğiniz ve merkezinden başka bir yerleşim yeri olmayan küçük bir adadır. Gezmeye gittiğiniz zaman 1 saat içerisinde adadaki tüm sokakları görebilirsiniz. Geyikli’den arabalı deniz otobüsüyle ulaşım sağlanır ve yaklaşık 35-40 dk sürer. Bozcaada’nın birbirinden güzel koyları vardır; Ayazma koyu,Akvaryum koyu, Beylik koyu, Çayır koyu…

Şarabıyla meşhur olan adada sık sık tadım yerleri de görebilirsiniz. Aynı zamanda her Haziranda adada Şarap Tadım Günleri düzenlenmektedir.

Bu eşsiz yerin zevkini ikiye katlamak isterseniz şarabınızı alıp günbatımında Batı Burnu’na (Rüzgar Gülleri) veya Göztepe’ye gidebilirsiniz.

GÖKÇEADA (İMROZ)

Türkiye’de güneşin en son battığı yer, eski adıyla İmroz olan bu ada Bozcaada kadar çok fazla alternatif sunan bir yer değil. Daha çok denize girebileceğiniz adada Türk ve Rum kardeşliğine şahit olabilirsiniz. Gizli koy, Laz koyu, Yıldız koy gibi nice güzel koylarda denizin tadını çıkarabilir, Tuz gölünde çamur banyosuna girebilir ve flamingoları görebilirsiniz. Hemen her yerde zeytin ağaçlarıyla karşılaşacağınız adada tarih kokan ve asırlara şahitlik eden Kaleköy, Eskibademli, Zeytinliköy gibi  köyler de bulunmaktadır.  Adadan adaçayı ve kekik gibi doğal ürünler alabilir, zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş çeşitli menülerin tadına bakabilirsiniz.

NEFES ALDIĞINIZI HİSSEDECEĞİNİZ KAZDAĞLARI (İDA)

Çanakkale ve Balıkesir’in ortak noktası olan , Alplerden sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağıdır. Eğer şehir havasından bunaldıysanız ve temiz havaya ihtiyacınız varsa gidebileceğiniz en güzel yer. Ayazma’ya gidip şelalenin yanında piknik yapabilir ve çevre yerleri gezebilirsiniz. Tabi iyi bir araca ihtiyacınız var, zira yollar hep dağlardan oluşan kıvrım ve uçurum kenarlardan oluşuyor. Ağustos sıcağında bile gitseniz Kazdağlarında üşümeniz mümkün, her daim havası serin ve taze. Aynı zamanda Sarıkız Türbesini,  Yeşilyurt Köyünü ,Şahindere Kanyonunu, Adatepe köyünü ve Adatepe Zeytinyağı Müzesini gezebilirsiniz.

Yorumunuzu Girin