Nekrapol (Eskiçağ Mezarlığı)
Antik Çağ’da her mezarın bir anıt olarak inşa edildiği biliniyor. Bu sebeple anıt şeklindeki mezarların yoldan geçen herkes tarafından görülmesi amaçlanarak yol kenarlarına yapıldığı düşünülüyor. Yol kenarına inşa edilen bu mezarlıklar genellikle kent merkezlerinin dışında yer alıyorlar.
Nekrapol’de gerçekleştirilen kazılar 1884 yılında sona ermiş. Bu tarih sonrasında ise mezarlıklarda çok fazla tahribat meydana gelmiş. Yaklaşık 900 yıl boyunca mezarlık olarak kullanılan bölgede yapılan kazılar sonucunda gömülen kişilerin bazı değerli eşyalarına da ulaşılmış. Bu durum da o dönemin özellikleri hakkında bize bilgi veriyor. Bu durum da ölümden sonra yaşam inancına dair bulunan ipuçlarının arasında yer alıyor. Lahit olarak bilinmekte olan mezarlıklar andezit taşıyla inşa edilmiş. Andezit taşı Assos Antik Kent bölgesine özel olmasıyla biliniyor.
Günümüzde Nekrapol’de yer alan mezarlıklardan geriye maalesef hiçbir şey kalmadığı söylenebilir. Zaman içerisinde hasar gören bu mezarlıklarda yaklaşık 40 yıl önce restorasyon çalışmaları yeniden başlatılmış. Böylelikle mezarlıklardan bazıları onarılmaya çalışılmış.
Assos’ta iki Nekrapol bulunuyor. Bunlardan ilki oldukça önemli olan ve batı kapısına doğru ilerlediğiniz takdirde karşılaşacağınız Batı Nekrapol’ü olarak biliniyor. Bu Nekrapol, batı kapısına doğru ilerleyen yolun iki tarafında yer alıyor. Doğu kapısında yer alan Doğu Nekrapol’ü ise tek bir alanda yer alıyor. Batı Nekrapol’ünün yapısında bir küp içine ikili gömmenin yerleştirilmesiyle birlikte daha çok küp içine gömmenin tercih edildiği görülüyor.
Yakarak gömme olarak tanımlanan ‘’Kremasyon Gömme Tekniği’’ne de bu bölgede rastlamak mümkün. Bölgede, yakılan ölülerin küllerinin yer aldığı ‘’urna’’ olarak isimlendirilmiş olan bazı çömleklere de rastlanılıyor. Bu çömleklerin bir kısmı günümüzde Çanakkale Müzesi’nde sergileniyor ve görülmeye değer yapılar arasında yer alıyor.