Skip to content Skip to footer

Ezine Tarihi, Ezine’ye Ulaşım ve Ezine’de Gezilecek Yerler

Yaklaşık 30 bin nüfusu olan Ezine, Çanakkale’nin en büyük beşinci ilçesi. Antik Çağ’da Neandria olarak bilinen Ezine, kıyı turizmi ile termal turizmin gerçekleştirilmesi sonucunda her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle Antik Kent’e ilgisi olan kişilere Ezine’yi görmelerini tavsiye ediyorum.Bölgede Antik Kent kalıntıları ile birlikte birçok Türk dönemi eserleri de bulunuyor. Sahil şeridine sahip olan kentte, tatil sırasında turistik gezilerin gerçekleştirilmesi de mümkün.Bölge, en eski kent medeniyetine sahip olan şehirler arasında yer alması yönüyle biliniyor. Danişmend oğulları döneminde kurulduğu bilinen Ezine’ye ilk olarak bölgenin merkezinde olacak şekilde Ulu Camii inşa ediliyor. Bölgeye öncelikle Farsça’da cuma anlamına gelmekte olan Azine ismi veriliyor. İsmini Farsça’dan alan bölgede, Azine kelimesi zamanla Ezine sözcüğüne dönüşüyor.

Ezine’ye Ulaşım

Türkiye’nin tüm şehirlerinden otobüs ile Çanakkale’ye ulaşabilmek mümkün. Çanakkale Otogarı’ndan düzenli aralıklarla kalkan otobüsler aracılığıyla Ezine’ye ulaşılabiliyor. Çanakkale Havalimanı’ndan gelecek kişiler ise taksi ve otobüsler ile ulaşımı sağlayabiliyorlar. Ezine, Çanakkale’ye 45 kilometre, Ayvacık’a 21 kilometre, Bayramiç’e 25 kilometre uzaklıkta olup, ulaşım açısından oldukça elverişli bir noktada yer alıyor. Bölgede Bozcaada ile deniz ulaşımının sağlandığı limanın bulunması ise ulaşım açısından kişilere farklı bir seçenek sunuyor.

Ezine Gezilecek Yerler

  1. Alexandra Troas: Antik Kentler arasında yer alan Alexandra Troas, Eski İstanbul ismi ile de biliniyor.
  2. Abdurrahman Camii: Ulu Camii olarak da bilinmekte olan Abdurrahman Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk inşaları arasında yer alıyor. 1310 yılında, Orhangazi döneminde inşa edildiği biliniyor.
  3. Yeditaşlar: Gizli bir taş ocağı olan Yeditaşlar, Roma İmparatorluğu döneminde taş sutünların iletilmesinde oldukça etkili olmasıyla biliniyor. Günümüzde, iletilmeyen sütunlardan yedi tanesi hala ocakta bulunuyor. Sütunlar, 60 ton ağırlığında ve 160 santimetre genişliğinde olmasıyla dikkat çekiyor. Yeditaşları görmek isteyen kişilerin Koçali Köyü’nü ziyaret etmesi gerekiyor.
  4. Neandria:Çığrı Dağı’nda bulunan Neandria, surları ve kuleleri ile dikkat çekiyor. Neandria’yı ziyaret etmeniz için Koçali Köyü’nden geçmeniz gerekiyor. Milattan önce 4 ve 5. yüzyılda inşa edildiği bilinen kuleler ilgi çekici bir şekilde inşa edilmiş. Tapınağın güney doğusunda Apollon’un heykelinin olduğuna dair bazı yazılı kaynaklar bulunuyor. Neandria’da bulunan kale ise konumu itibariyle oldukça dikkat çekiyor. Neandria Kalesi, Ezine, Mahmudiye ovası ve sahili tam olarak görebilecek bir konuma inşa edilmiş. Böylelikle kaleden manzarayı izleyebilmeniz mümkün oluyor.
  5. Seferşah Camii ve Hamamı: Yıldırım Beyazıt döneminde inşa edilen camii ve hamam günümüzde birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hamam, ılıklık ve hılbet bölümlerinden oluşuyor.
  6. Kestanbol Termal Turizm Merkezi: Çanakkale’deki en sık ziyaret edilen kaplıcalar arasında yer alan Kestanbol Termal Turizm Merkezi, Antik dönemden itibaren aktif bir şekilde kullanılıyor. Günümüzde banyo ve çamur banyosu olmak üzere iki şekilde kullanımı sağlanıyor. Romatizma ve kemik hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kişiler KestanbolKaplıcaları’nı tercih ediyorlar. Kestanbol ile birlikte Ezine’ye yalnızca 25 kilometre uzaklıkta bulunan Alacakeçili Kaplıcasını ziyaret edebilmek de mümkün. Bu kaplıca, özellikle vücudunda yaralara sahip olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Bölge halkı tarafından, yara kapatan özelliğe sahip olduğu düşünülüyor.
  7. Cezayirli Hasan Paşa Köşkü:Yerkesiği mevkiinde yer alan Cezayirli Hasan Paşa Köşkü’nün 1785 yılında inşa edildiği biliniyor. Av köşkü olduğu da rivayetler arasında yer alan kule, kasır şeklinde inşa edilmiş.
  8. Kemallı Köyü Aslıhan Bey Camii ve Hamamı: Oldukça yüksek olmasıyla dikkat çeken caminin yanında, hamam ve türbe de bulunuyor. Külliye şeklinde inşa edilen bu yapılar, 1328 yılında tamamlanıyor. Bu yapıların Sultan 1. Murat Dönemi’nde Kemal Bey’in oğlu Aslıhan Bey tarafından inşa ettirildiği biliniyor.
  9. Kumkale Kalesi: Yapımı 1660 yılında tamamlanan bu kale, boğazın savunulması sebebiyle inşa ediliyor. Boğazda karşılıklı olarak inşa edilen iki kaleden biri olduğu biliniyor.

Bölgede kıyı turizmi açısından Mavra Adası, Dalyan, Kumburun, Tavaklı ve Geyikli sıkça ziyaret ediliyor.

Ezine’de Konaklama

Ezine’yi ziyaret eden kişilerin ilçe merkezinde, etkileyici koyları ile ünlü olan Kumburun’da veya ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta olan Kestanbol Kaplıcaları bölgesinde konaklaması mümkün. Bu bölgeler, sık ziyaret edildiği için konaklama açısından birçok seçenek bulunuyor.

Yorumunuzu Girin