Ayvacık Babakale, Babakale’nin Hikayesi ve Gezilecek Yerleri
Türkiye’deki en özel bölgeler arasında yer alan Babakale, çoğu kişi tarafından Asya kıtasının en batı ucu olmasıyla yönüyle biliniyor. Ayvacık sınırları içerisinde yer alan bu köy, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaret edilmesinin sebepleri arasında Asya kıtasının en batı ucu olmasıyla birlikte, birçok güzelliğe ev sahipliği yapması da yer alıyor. Müthiş bir doğa görüntüsü sunan bu köyde, kıtanın en batı ucuna giderek dünya nüfusunun %60’ına sırtınızı dönerek poz verebilmeniz mümkün! Asya’nın bittiği ve derin suların müthiş manzaralara sebep olduğu Babakale’yi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Assos’a oldukça yakın bir mesafede yer alan Babakale, şahsi araçla yarım saat gibi kısa bir sürede ziyaret edilebilir. Assos Behramkale’den Babakale’ye yapacağınız yolculuk esnasında Kuruoba ve Gülpınar’ı da ziyaret edebilmeniz mümkün.
Babakale’nin Hikayesi
Babakale’de Türklerin yaklaşık 1300’lü yıllar itibariyle yaşamaya başladığı biliniyor. Rivayetlere göre ise kentin isminin, Bektaşi babalarından Sultan Baba’nın bölgeye gömülmesinden aldığı biliniyor. İlk olarak bölge denizciler tarafından Baba Burun olarak adlandırılıyor. Bölgede yaşayan halkın korsanlardan korunmasını sağlamak amacıyla ile Sultan Üçüncü Ahmet tarafından bölgeye kale inşa ettiriliyor. Daha sonrasında bölgenin ismi Babakale olarak anılmaya başlanıyor.
Babakale’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin tüm bölgelerinden Çanakkale’ye kolaylıkla ulaşabilmek mümkün. Babakale’ye gitmek içinse birçok farklı yol mevcut. Babakale’ye gitmek için en ideal yolun Ezine Otogarı’ndan otobüsler ile kısa sürede bölgeye ulaşmak olduğunu söyleyebilirim. Şahsi araç ile gidilmek istendiğinde ise Ezine’den Gürpınar güzergahı takip edilebilir, böylelikle ilk olarak Assos ziyaret edilebilir, sonrasında ise kolaylıkla yarım saat gibi bir sürede Babakale’ye gidilebilir.
Babakale’de Görülecek Yerler
Babakale’de birçok doğal güzellik ile birlikte Antik Kent kalıntıları da yer alıyor. Bu durum da özellikle felsefe ve Antik şehirlere ilgisi olan kişiler için bölgeyi daha anlamlı bir yer haline getiriyor. Bununla birlikte Osmanlı Dönemi’ne dair de birçok yapı Babakale sınırları içerisinde yer alıyor. Tüm bu sebeplerle bölge, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Babakale Kalesi
Babakale’nin bir diğer ilgi çekici özelliği ise Osmanlı tarafından 1725 yılında yaptırıldığı bilinen son kalenin ziyaret edilebiliyor olması. Köy halkını korsanlardan korumak amacı ile bu kale inşa ediliyor. Kalenin inşası mahkumlar tarafından gerçekleştiriliyor. İnşa tamamlandıktan sonra mahkumlar özgürlüklerine kavuşuyorlar. Osmanlı Dönemi’nde, burada bulunan limandan donanma için gerekli olan erzaklar alınıyor. Günümüzde ise kalede yalnızca birkaç ev ile cami mevcut olup, oldukça sessiz bir bölge olarak korunması sağlanıyor. Kalenin tam karşısında Yunanistan Midilli Adası’nda ise birebir aynı şekilde inşa edilmiş olan bir kale bulunuyor. Bu benzer kale ise Molivos Kasabası’nda yer alıyor.
Müthiş bir manzarayı izlemenizi sağlayacak olan bu kaleye çıkarak yaklaşık yarım saat gibi bir sürede hem kaleyi gezebilir hem de Ege’nin güzelliğine bir kez daha şahit olabilirsiniz. Kale üzerinden Babakale Köyü’nü ve limanını görebilmeniz de mümkün.
Babakale Feneri
Babakale sınırları içerisinde yer alan bu fener, Türkiye’deki en önemli fenerler arasında yer alıyor. Özellikle Asya Kıtası’nın en batı ucuna inşa edilmiş olması, feneri daha değerli kılıyor. Kalenin surları üzerinde yer alan bu fener, görülmeye değer olan yapılar arasında yer alıyor. Babakale Feneri’nin Babakale Kalesi ile aynı dönemde inşa edildiği biliniyor.
Babakale Camii
Babakale Camii, Sultan İkinci Ahmet döneminde inşa edilmiş. Babakale Kalesi ile yakın tarihlerde inşa edilen bu camide günümüze kadar olan süreçte birçok onarım çalışması gerçekleştirilmiş. Bu nedenle camii, inşa edildiği dönemdeki özelliklerini maalesef korumuyor. Buna rağmen gerek inşa edildiği dönem gerekse yapısal özellikleri bakımından görülmesi gereken yapılar arasında yer alıyor.
Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
Babakale’yi ziyaret eden kişilere Babakale muhtarlığı tarafından bir sertifika veriliyor. Bu sertifikada Asya’nın bittiği yeri ziyaret ettiğiniz belirtiliyor. Babakale’de verilen sertifika ile dünyanın en büyük kıtasının bittiği noktada olduğunuz yazılı hale getiriliyor! Bu sertifikanın Dünya’daki tek benzeri ise Avrupa’nın bittiği yer olması özelliği ile bilinen Portekiz Copa da Roca’da veriliyor.
Babakale’de Ne Yenir?
Babakale Köyü’nde birçok çay bahçesi bulunuyor. Bu çay bahçelerini ziyaret ederek hem yerel halkla tanışabilir hem de manzaraya karşı huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Limanda yer alan birçok balıkçı restoranını ziyaret ederek Ege’nin taze deniz ürünlerini tüketebilmeniz de mümkün. Salaş restoranlarda keyifli vakit geçirebilir, güzel bir gün sonrası dinlenebilirsiniz.
Babakale’de Nerede Yüzülür?
Babakale Plajı’nda Mayıs ayından Ekim’e kadar denize girebilmek de mümkün. Böylelikle ziyaretiniz bu tarihler arasına denk geldiği takdirde hem tatilinizi yapabilir hem de kültür turizmi kapsamında birçok tarihi bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
Babakale’de Konaklama
Babakale’de konaklamanın mümkün olmasıyla birlikte çoğu ziyaretçi tarafından bölgeye yakın olan ve turizm açısından daha gelişmiş olup daha fazla seçeneği olan Assos gibi bölgeler konaklamak için tercih edilebiliyor. Babakale’ye oldukça yakın olan Assos’ta dört mevsim hizmet veren oteller bulunuyor. Bu bölgede, tüm tatil planlarına uygun şekilde seçenekler sunan birçok otele kolaylıkla ulaşabilmek mümkün. Bu nedenle ben tatil anlayışınıza uygun olduğu takdirde daha gelişmiş bir bölge olan Assos’ta konaklamanızı ve yalnızca yarım saatlik bir mesafede olan Babakale’yi günübirlik ziyaret etmenizi tavsiye ederim.