Skip to content Skip to footer

Truva Antik Kenti

Türkiye’nin birçok tarihi güzelliğe ev sahipliği yapan Çanakkale şehrinde yer almakta olan Truva Atı, her yıl dünyanın birçok şehrinden gelen turist tarafından ziyaret ediliyor. Truva Atı, Çanakkale’ye giden turistlerin sıklıkla ilk tercihi olması yönüyle biliniyor. Dünyaca ünlü bir hikayesinin olması ise bölgeyi daha dikkat çekici kılıyor. Şehri ele geçirmek adına hediye şeklinde tahtadan inşa edilen devasa büyüklükteki at, tarihteki ilginç unsurlar arasında yer alıyor. Milattan önce 3000’li yıllarda kurulmaya başlanan bu kent, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla biliniyor.

Truva Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Truva Atı’nı ziyaret etmek isteyen kişilerin Çanakkale asfalt karayolunu tercih etmeleri gerekmektedir. Bozcaada’ya 30 kilometre uzaklıkta olan bu bölge, kolaylıkla ziyaret edilebilmektedir. Şahsi araçla ziyaret edecek kişilerin Çanakkale yolundan çıkmalarının ardından İntepe, Güzelyalı veya Kumtepe yollarını tercih etmeleri gerekmektedir. Şahsi araçla giden kişiler, Tevfikiye sapağından 5 kilometre sonra bölgeye ulaşabilmektedirler. Tevfikiye Köyü’nde yer alan Truva Atı’nı ziyaret etmek için Çanakkale şehir merkezinden kalkmakta olan minibüs ve otobüsler de yılın her döneminde aktif bir şekilde kullanılabilmektedir.

Truva Antik Kenti Giriş Ücreti 2020: 50 TL

Truva Antik Kenti Ziyaret Saatleri:

15 Nisan-2 Ekim Yaz Dönemi: 09.00-17.30

3 Ekim-14 Nisan Kış Dönemi: 08.00-17.00

Truva Atı’nın Hikayesi

Antik dönemde İlion olarak geçmekte olan Troya, dünyadaki en ünlü arkeolojik kentler arasında yer alıyor. Homeros tarafından yazılmış olan İlyada Destanı’nda bahsi geçen Troya Savaşı’nda kullanılan bu at, 1998 yılından itibaren Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Truva Atı’nın hikayesi ise şu şekilde;

Doğu ve Batı arasındaki ilk büyük savaş olarak bilinmekte olan Truva Savaşı’nda kullanılan atın oldukça ilginç bir hikayesi bulunuyor. Bu hikâye hakkındaki bilgileri ise İlyada Destanı aracılığıyla ulaşabiliyoruz. Akalar tarafından 9 sene boyunca kuşatılan bölge yağmalanıyor ve harap ediliyor. 10. yılda ise savaş bitiyor fakat kazanan taraf olmuyor. Bunun sonucunda Akalar, Truva Atı’nı inşa edip kentin önüne bırakıyorlar. Truvalılar hediyeyi durumdan habersiz bir şekilde kentlerine alıyorlar. Atın içerisine gizlenmiş olan askerler, gece oraya çıkıp kenti ele geçiriyorlar.

Truva Atı ve Mitolojideki Yeri

Mitolojide Truva Atı’nın hikayesi şu şekilde yer alıyor;

Olympos Dağı’nda güzelliğiyle bilinmekte olan Sparta Kralı’nın eşi Helen’in kaçırılması üzerine Truva Savaşı’nın başladığı biliniyor. Tanrıların dahil olduğu bu savaş oldukça büyük bir şekilde gerçekleşiyor. Paris’in Helen’e aşık olup onu kaçırmasının ardından 10 yıl boyunca savaş sürüyor. Savaşın kesin ve tek bir galibinin olmadığı biliniyor. 10 yılın sonunda ise Odysseus tarafından planlanan Truva Atı inşa ediliyor. İçinde yüzlerce askerin olduğu attan gece olunca askerler ortaya çıkıyor ve kenti ele geçiriyor. Yunan ordusunun şehre girdiği anda ise çatışma başlıyor. Çatışma sırasında Helen’i kaçıran Paris’in okta mevcut olan zehrin vücuduna yayılmasıyla öldüğü biliniyor.

Yorumunuzu Girin