Skip to content Skip to footer

Antik Tiyatro

Assos’ta gezmek için gidilecek en ideal yerlerden biri olan Antik Tiyatro’yu ziyaret etmeden dönmeyin! Denize yüzünü dönen tiyatro yalnızca manzarasının keyfini çıkarmak için bile ziyaret edilebilir.  Agora batı kapısından giriş yapılarak Antik Tiyatro’ya ulaşmak mümkün. Yolda giderken hamamlara da rastlayacaksınız. Milattan önce 2. yüzyılda kurulan tiyatrodan günümüze kadar tam anlamıyla aynı şekilde olmasa dahi korunabilmiş ve kullanılabilecek hale getirilmiş durumda. Günümüzde yaklaşık beş bin kişinin katılımının sağlanabileceği bir alan olarak kullanılıyor. Çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Antik Tiyatro aktif bir şekilde kullanılmakla birlikte her yıl binlerce kişi tarafından da ziyaret ediliyor. Kentin güney yamacında yer alan Antik Tiyatro, günümüze kadar oldukça fazla etkinliğe ev sahipliği yapmış.

Antik Tiyatro’nun Yapısı

Dizaynı açısından Roma dönemi eserleri arasına giren Antik Tiyatro, koridor aracılığıyla üç bölüme ayrılmış. 7 yürüyüş yoluna sahip olan bu tiyatroda oturma alanları yer alıyor. Alanda görevliler için yapıldığı düşünülen bazı mekânlar da bulunuyor. Tiyatronun 19 metre genişliğinde bir orta sahnesi bulunuyor. Sahnenin yanlarında ise üç kapı bulunuyor. Yüksekliği 43 metre olan sahnenin ve tiyatronun tamamının restorasyon çalışmalarının ise yaklaşık yüzyıl öncesinde başlamış olduğu biliniyor. Tiyatronun bir yamaca yaslanmış şekilde inşa edilmesi Antik Yunan tiyatrolarının klasik özelliklerini yansıttığını gösteriyor. Bununla birlikte tiyatronun manzaraya doğru inşa edilmiş olması durumu da bu klasik özellikler arasında yer alıyor.

Antik Tiyatro ve Restorasyon Çalışmaları

Antik Tiyatro, inşasından yüzlerce yıl sonra taş ocağı olarak kullanılmaya başlanmış. Bu durum da günümüze kadar ulaşma sürecinde oldukça fazla hasar görmesine yol açmış. Tiyatronun batı yönünde kaymaların meydana gelmesi de bu hasarların çoğalmasına neden olmuş. Taş ocağı olarak kullanılmış olmasıyla birlikte tiyatronun olduğu bölgede gerçekleşen deprem sonucunda da bu hasarlar artmış. Böylelikle günümüze kadar tiyatronun aynı şekilde korunması mümkün olmamış. Fakat gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla özgün haline sadık kalınarak birtakım düzenlemeler gerçekleştirilmiş. Böylelikle Antik Tiyatro, günümüzde aktif olarak kullanılabilen bir yer haline gelmiş.

Antik Tiyatro’ya Nasıl Gidilir?

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Assos’ta  yer alan Antik Tiyatro bölgede ilk gidilecek yerler arasında yer alıyor. Özellikle tarihe ve mimariye ilgi duyan kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmesini tavsiye ediyorum. Edremit Körfezi kıyısında yer alan Antik Tiyatro’ya şahsi aracınızla Assos’tan oldukça kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Antik Kent’e Ayvacık, Altınoluk ve Küçükkuyu üzerinden minibüs veya taksilerle kısa sürede gidebilir ve Antik Tiyatro’yu ziyaret edebilirsiniz.

Antik Kent Giriş Saatleri:

Yaz: 08.00-20.00
Kış: 08.00-17.00

Antik Kent Giriş Ücreti 2020: 50 Türk Lirası (Müzekart olduğu takdirde bir yıl boyunca sınırsız giriş yapılabilir.)

Yorumunuzu Girin